Etusivu » Gluteenittomat reseptit » Gluteeniton Maisemakahvilan raparperipiirakka
Gluteeniton Maisemakahvilan raparperipiirakka
Julkaistu
Gluteeniton Maisemakahvilan raparperipiirakka
Reseptin kirjoittaja Virtasalmen Viljatuote Oy
Annokset
1
pellillinenKypsennysaika
45
minuuttiaGluteeniton raparperipiirakka on alkukesän ykkösherkku. Maisemakahvilan raparperipiirakka on noussut jo klassikoksi. Tässä Virtasalmen Viljatuotteen versio herkusta, gluteenittomana tietenkin. Mehevän täytteen ja pohjan ansiosta piirakka ei tarvitse kaveriksi jäätelöä tai vaniljakastiketta. Kokeile ja ihastu!
Ainekset
- Muruseos
7 dl Virtasalmen Viljatuotteen Vaalea Gluteenitonta Jauhoseosta tai Gluteenitonta Pullajauhoseosta
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g sulatettua voita tai margariinia
- Pohjataikina
n. 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna
- Täyte
1 l raparperipaloja
2 prk maitorahkaa (250g x 2)
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria
- Pinnalle
n. 1/3 muruseoksesta
Valmistus
- Pohja
- Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään ja lisää lopuksi voisula.
- Jaa seos kahteen kulhoon – toiseen 1/3 ja toiseen 2/3.
- Käytä suurin osa muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä noin kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.
- Lisää pohjataikinaan varattuun muruseokseen piimä ja muna ja sekoita tasaiseksi.
- Levitä seos leivinpaperilla peitetylle syvälle uunipellille.
- Täyte
- Ripota pohjan päälle noin litra raparperipaloja.
- Sekoita keskenään rahka, sokeri, munat sekä vaniljasokeri.
- Kaada seos raparperien päälle tasaisesti.
- Ripottele lopuksi pinnalle muruseos.
- Paista piirakkaa 175-asteisen uunin alaosassa noin 45 minuuttia.
Vinkki
- Puolita ohje, jos haluat vain piirakkavuoan kokoisen raparperipiirakan.
Vähän ristiriitainen ohje, toisaalla puhutaan puolesta muruseoksesta ja toisaalla kolmasosasta. Ei haittaa kun tuttu ohje toisaalta mutta huvitti.
Hei Maarit!
Hyvä huomio! Korjataan heti.
Voiko voin sijasta käyttää öljyä?
Hei,
Meillä ei valitettavasti ole kokemusta öljyn käyttämisestä voin sijaan. Kokeilemalla se selviää.
Tosi hyvää. Vaivan arvoinen. Gluteenittomista pullajauhoista tein.
Voisiko piimän korvata jollain muulla?
Hei Minna!
Meillä ei ole valitettavasti kokemusta piimän korvaamisesta tässä reseptissä.
Minä laitoin vahingossa rahkaa, kun piti laittaa kermaviiliä mutta erinomaista tuli rahallakin.
Piimän tilalla voi käyttää jogurttia tai varmaan myös kasvispohjaisia tuotteita,jos sellaisia käyttää. Ja myös sen rahkakerroksen voi jättää pois ja silti tulee hyvä piirakka. Ja myös sen rahkan voi korvata erilaisilla jogurteilla tai kermaviilillä.
Hyvin voi piimän korvata. Mulla ei oo ollu kertaakaan piimää . 2x tehny rahkasta myös pohjan 1prk rahkaa pohjaan 2 pintaan.
Nyt on uunissa versio jossa maustamatonta jogurttia piimän tilalla ja pinnassa puolet rahkaa ja puolet samaa jogurttia..
Kiitos Tanja hyvistä neuvoista!
Voiko tämän tehdä mansikasta
Hei Anne,
Miksipä ei! Emme ole koskaan kokeilleet tehdä tätä piirakkaa pelkistä mansikoista.
On muuten ihan älyttömän hyvää pelistä mansikoistakin. Myös vattu toimi hyvin. Tuskin on mitään marjaa tai hedelmää, etteikö toimisi.
Entäpäs jos laittaiskin täytteeseen puolet raparperia ja toisenpuolikkaan mansikoita?
Mahtava kuulla, että pelkkä mansikkakin toimii tässä reseptissä 🙂 Raparperi-mansikkapiirakka kuulostaa myös erittäin hyvältä!
Olen tehnyt tätä piirakkaa kesän ajan raparperin lisäksi myös kaikista ajankohtaisista marjoista, tänään puolukasta ja laitoin muruseoksen alle kinuskikastiketta taittamaan puolukoiden kirpeyttä. Ohje taipuu kaikkeen. Omenalohkot vielä kokeilematta, päälle tulevaan muruseokseen voisi lisätä kanelia…
Hei Jaana,
Kinuskikerros kuulostaa todella herkulliselta 🙂 Hieno kuulla, että tästä reseptistä on moneen!
Hei! Miten tän vois tehdä maidottomana? Millä korvata piimä ja rahka?
Hei Taru,
Pahoittelut, että vastaus tulee näin myöhään! Tanja täällä kommenteissa vinkkasi, että piirakan leipominne onnistuu ilman piimää jugurttia ja rahkaa käyttäen. Maidottomana tämä voisi onnistua esimerkiksi vegaanista jugurttia sekä esimerkiksi Alpron Greek Stylea käyttämällä. Tätä käytetään useasti rahkan korvaamiseen, sillä sen koostumus ja maku ovat verraten lähellä rahkaa 🙂
Tein ensimmäistä kertaa!
Käytin Gluteenitonta Sunnuntai jauhoseosta ja onnistui täydellisesti!
Mieheni sai sitä syntymäpäivänään eikä meinannut uskoa että oli gluteeniton?
Tämä jatkossakin meidän pöydässä eri marjoilla sekä kokeilen omilla omenoilla ja päärynöillä
Hei Maarit,
Kiitos kommentista! Mahtava kuulla, että resepti onnistui täydellisesti heti ensimmäisellä kerralla 🙂
Lisäystä edelliseen kommenttiini, itse olen leiponut jo reippaan 20v. Masajon intiaanisokeriin kaikki leipomukset ja parempaa ei enää ole eikä tule!! Meidän huushollissa ei siis muita sokereita ole ollut senkoommin. Sydämestäni täysin
suosittelen kokeileen, vaahdostakin tulee kuin kinuskia valmiiksi.
Kuuluuko alimmaisen pohjan olla aika notkeaa?
Hei Katja!
Alimmaisen pohjan kuuluu olla melko notkeaa ja mehevää. Pohjan ei ole tarkoitus olla kuiva tai löysän valuva.
Mikäli pohja tuntuu liian pehmeältä, tai se ei esimerkiksi irto vaivattomasti leivinpaperista, niin paista piirakkaa vähän pidempään. Jos taas pohja tahtoo mennä liian kuivaksi, ota piirakka pois uunista hieman aikaisemmin. 🙂
Lisäystä edelliseen kommenttiini, itse olen leiponut jo reippaan 20v. Masajon intiaanisokeriin kaikki leipomukset ja parempaa ei enää ole eikä tule!! Meidän huushollissa ei siis muita sokereita ole ollut senkoommin. Sydämestäni täysin
suosittelen kokeileen, vaahdostakin tulee kuin kinuskia valmiiksi.
Tämä menee ehdottomasti jatkoon myös marjatäyttein. Laitoin 2 dl Virtasalmen Viljatuotteen kaurajauhoja + 5 dl vaaleaa gluteinitonta jauhoseosta, pohjaan kermaviiliä, Nam! Kitos gluteinittomasta versiosta.
Korvasin piimän kermaviiliä ja maustamaton jogurtti käy myös.