Etusivu » Gluteenittomat reseptit » Gluteeniton ja vegaaninen piparkakku levykakku
Gluteeniton ja vegaaninen piparkakku levykakku
Julkaistu
Gluteeniton ja vegaaninen piparkakku levykakku
Reseptin kirjoittaja Virtasalmen Viljatuote Oy
Annokset
16
kplKypsennysaika
15
minuuttiaGluteeniton ja vegaaninen piparkakku levykakku paitsi herkullinen myös helppo ja nopea valmistaa. Koristeeksi käy vaikka ylimääräiset joulusuklaat.
Ainekset
- Taikina
1,5 rkl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Pellavarouhetta ja 4 rkl vettä
3 dl (200 g) Virtasalmen Viljatuotteen Vaaleaa Gluteenitonta Jauhoseosta
3 tl piparkakkumaustetta
1 tl jauhettua kardemummaa
1 rkl ruokasoodaa
kukkurallinen 0,25 tl suolaa
100 g maidotonta margariinia
2 dl gluteenitonta täyteläistä kasvimaitoa, esim. Barista
1,5 dl (100 g) fariinisokeria
3 rkl tummaa siirappia
- Kuorrute:
2 dl gluteenitonta kauravispiä
100 g gluteenitonta maidotonta tuorejuustoa
1 dl (60 g) tomusokeria
vihreää väriainetta
tilkka sitruunamehua
- Koristeluun:
strösseliä, marjoja, suklaata
Valmistus
- Lämmitä uuni 180 asteeseen ja vuoraa n. 24 x 30 cm kokoinen uunipelti / uunivuoka leivinpaperilla. Jos käytät suurta uunipeltiä, laita taikinaa vain pellin puoleen väliin asti.
- Sekoita yhteen pellavansiemenrouhe sekä vesi muodostaaksesi vegaanisen ”munan”. Aseta sivuun tekeytymään.
- Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet: jauhot, mausteet, ruokasooda ja suola.
- Lämmitä kattilassa pienellä lämmöllä margariini ja kaurajuoma. Älä anna seoksen kiehahtaa. Sekoita joukkoon fariinisokeri ja siirappi ja ota seos pois levyltä. Anna nesteiden jäähtyä muutaman minuutin ajan.
- Sekoita ensin nesteiden joukkoon vispilällä pellavansiemen ”muna” ja sen jälkeen kauhalla kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunivuokaan / uunipellille.
- Paista levykakkua uunissa noin 15-20 minuuttia. Tarkkaile kakkua 15 minuutin jälkeen, ja tee tikkutesti kakun keskelle. Jos kakkuun tarttuu vielä paljon taikinaa, anna olla noin minuutin kerrallaan, mutta maksimissaan ~20 min. Kakku jähmettyy jäähtyessään.
- Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.
- Vaahdota kauravispi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto sekä tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Ota valkoista kuorrutetta sivuun noin 2 dl ja värjää se vihreäksi pienellä tilkalla väriainetta (tai väriaineen ohjeiden mukaan). Lisää joukkoon n.1-2 tl sitruunamehua ja vatkaa seos jämäkäksi.
- Levitä valkoinen kuorrute jäähtyneen levykakun päälle. Leikkaa kakku paloiksi ja pursota vihreät ”kuuset” kakun päälle. Koristele palat strösseleillä, marjoilla, suklailla tai millä vain kukin haluaa koristella oman palansa.
- Kakku säilyy hyvin peitettynä jääkaapissa noin 4 päivää.
Tiina Strandberg | My Berry Forest
Vinkki
- Gluteeniton ja vegaaninen piparkakku levykakku on herkullinen tarjottava myös välipäivinä, jolloin kakun koristeena voi käyttää joulusuklaita ja muita joulukarkkeja.