Gluteeniton Lohikeikauskakku
Gluteeniton Lohikeikauskakku
2
kakkua1
tunti30
minuuttiaYhestä vuokaleivästä tulee kaksi kakkua
Ainekset
- Tumma vuokaleipä
7 dl vettä
1,5 tl kuivahiivaa
2,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Tattarijauhoa
1,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Täysjyväriisijauhoa
1,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Tummaa Tef-täysjyväjauhoa
0,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Tattarilesettä
1,5 tl suolaa
- Vaalea vuokaleipä
6 dl lämmintä vettä
1,5 tl kuivahiivaa / 20g tuorehiivaa
2,5-3 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Hirssijauhoa
2,5-3 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Maissijauhoa
1 dl hasselpähkinärouhetta
1 tl suolaa
- Lohitäyte yhdelle kakulle
6 dl irtonaiseksi keitettyä Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Puuroriisiä
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
2 dl paksua majoneesia
1 pkt kylmäsavulohta (noin 220 g)
2 rkl hienonnettua tilliä
1 dl omenatuoremehua
0,25 tl suolaa
- Koristeluun
esim.
Salaatinlehtiä
Sitruunaviipaleita
Viinirypäleitä
Valmistus
- Tumma vuokaleipä
- Sekoita kuiva-aineet keskenään.
- Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi ja lisää jauhoseos veteen kerralla ja huolella sekoittaen.
- Kaada taikina 1,5 litran leipävuokaan ja anna kohota vedottomassa paikassa noin tunti.
- Paista leipää 225-asteissa uunissa noin 45 minuuttia.
- Kypsä leipä irtoaa vuoan reunoilta.
- Kumoa leipä vuoasta ja anna jäähtyä.
- Voileipäkakkuun sopii parhaiten yön yli levännyt leipä.
- Vaalea vuokaleipä
- Sekoita kuiva-aineet kulhossa ja mittaa joukkoon lämmin vesi.
- Tuorehiiva sekoitetaan veteen. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada 1,5 litran leipävuokaan.
- Anna kohota leivinliinan alla puolisen tuntia.
- Paista 225 asteen lämpötilassa n. 45 min.
- Kumoa kypsä leipä vuoasta ritilän päälle ja anna jäähtyä liinan alla.
- Lohitäyte
- Hienonna kananmunat, pilko lohi pieniksi paloiksi ja silppua tilli.
- Sekoita täytteen ainekset kulhossa ja mausta tarpeen mukaan suolalla.
- Lisää omenamehua kunnes täyte on paksua puuroa. Mehun tarve riippuu riisilajikkeesta ja valitusta majoneesista.
- Täytettä voi keventää ja raikastaa korvaamalla osa riisistä kurkkukuutioilla.
- Vaihtoehtoiseksi täytteeksi sopii esim. kinkku, paprika ja hillosipuli.
- Riisin voi korvata kvinoalla.
- Kakun kokoaminen
- Leikkaa vuokaleivästä ohuita viipaleita.
- Muotoile viipaleet halutun mallisiksi kuvioiksi piparkakkumuoteilla.
- Asettele leipäkuviot tuorekelmulla vuoratun, noin 1,2 litran vetoisen vuoan pohjalle.
- Lado viipaleiden päälle täytettä tiiviisti.
- Asettele reunoille kuviot ja täytä astia piripintaan aloittaen leipäkuvioiden välien täyttämisestä.
- Leikkaa lopuksi kuvioiden ympäriltä ylijääneistä leipäpaloista ja kokonaisista viipaleista keikauskakulle pohja.
- Käännä kelmun reunat pohjan päälle ja aseta lautanen kakulle painoksi.
- Kakun voi kumota ja koristella heti tai antaa sen odottaa kylmässä seuraavaan päivään
- Koristelu
- Aseta tarjoiluastialle salaatin lehtiä.
- Avaa kelmun reunat ja kumoa kakku ohutta leikkuulautaa apuna käyttäen salaattien keskelle.
- Koristele esimerkiksi sitruunarenkailla ja viinirypäleillä.
© Eila Alho
Vinkki
- Hasselpähkinän voi korvata esim. auringonkukan siemenillä.