Etusivu » Blogi » Gluteeniton maailma » Helppo ja herkullinen elämä ilman gluteenia

Helppo ja herkullinen elämä ilman gluteenia

Kahden vuosikymmenen aikana me Viljatuotteella olemme auttaneet tuhansia asiakkaitamme gluteenittoman ruokavalion noudattamisessa. Samalla jauhojamme ja jauhoseoksiamme sekä muita myllytuotteitamme on kehitetty niin, että gluteenittomassa leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa onnistuminen on aiempaa helpompaa.

Jos olet harkinnut siirtymistä gluteenittomaan elämäntapaan tai haluat parantaa jo noudattamasi ruokavalion laatua, tämä artikkeli on sinua varten. Kerromme gluteenin aiheuttamista ongelmista suolistossa, esittelemme vaihtoehtoja terveelliseen gluteenittomaan ruokavalioon sekä annamme käytännön vinkkejä nautinnolliseen arkeen ilman gluteenia.

Virtasalmen Viljatuote Oy on gluteenittomien jauhojen sekä jauhoseosten edelläkävijä ja asiantuntija. Kokemus on osoittanut, että elämä ilman gluteenia voi olla sekä helppoa että herkullista – kunhan siihen on käytettävissä sopivat, korkealaatuiset valmistusaineet.

Gluteeni: Mitä se on ja miksi se voi olla haitallista?

Tieteellisestä näkökulmasta tarkasteltuna vehnän gluteenin proteiini sisältää kahta prolamiinia, gliadiinia ja gluteniinia. Kun taikinaan sekoitetaan nestettä ja sitä vaivataan, nämä proteiinit muodostavat elastisen verkoston, joka antaa taikinalle sen sitkon. Rukiin ja ohran gluteenien koostumus on hieman erilainen, mutta myös nämä viljakasvit aiheuttavat keliaakikoille oireita. Kauran sisältämä prolamiini, aveniini, ei aiheuta keliaakikoille oireita, mutta pieni osa ihmisistä on herkistynyt myös kauraa sisältäville tuotteille.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Tämä estää ravintoaineiden imeytymistä ja voi johtaa erilaisiin oireisiin kuten vatsakipuihin, turvotukseen, ripuliin ja jatkuvaan väsymykseen. Oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat potilaskohtaisesti. Keliaakikon ainoa keino välttää nämä oireet on noudattaa täysin gluteenitonta ruokavaliota. Keliakialääkkeitä pyritään kehittämään, mutta markkinoille asti niitä ei vielä ole saatu.

Epäiletkö saavasi gluteenista johtuvia oireita?

Keliakiaa sairastaa eri lähteiden mukaan noin kaksi prosenttia suomalaisista. Osa heistä sairastaa keliakiaa tietämättään. Lisäksi huomattavasti tätä suurempi osa väestöstä kärsii gluteeniherkkyydestä. Sen oireina voi esiintyä samankaltaisia vatsavaivoja kuin keliakiassa, mutta ilman selkeää autoimmuunireaktiota. Myös gluteeniherkillä ainoa tie helpotukseen on karsia gluteeni ruokavaliosta.

Lääkärin tekemät kokeet, kuten veren vasta-ainemääritykset ja ohutsuolen kuvantaminen tai kudosnäytteet voivat paljastaa keliakian tai auttaa poissulkemaan sen. Keliakiaa tai gluteeniherkkyyttä epäiltäessä kannattaa aina ottaa heti yhteyttä lääkäriin.

Gluteenittoman ruokavalion edut

Gluteeniton ruokavalio on tällä hetkellä ainoa tapa hoitaa keliakiaa. Kun keliaakikot noudattavat gluteenitonta ruokavaliota, heidän suolistonsa limakalvo toipuu tulehduksesta ja akuutit oireet häviävät.

Jotkut ärtyvän suolen oireyhtymä IBS:stä kärsivät ihmiset ovat havainneet, että gluteeniton ruokavalio helpottaa heidän oireitaan, kuten vatsakipua, ripulia ja turvotusta. Vaikka gluteeniherkkyys ei olekaan IBS:n suora syy, voi gluteeniton ruokavalio helpottaa sen oireita joillakin ihmisillä. Varsinaista gluteeniherkkyyttä ilmenee tutkimusten mukaan vain noin 1–2 prosentilla IBS:stä kärsivistä.

Osa ihmisistä saattaa kokea oireiden helpotusta gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla, vaikka heillä ei olisikaan todellista gluteeniherkkyyttä tai keliakiaa. Tämä voi johtua siitä, että gluteeniton ruokavalio poistaa ruokavaliosta muita mahdollisia oireita aiheuttavia ainesosia, kuten FODMAP-hiilihydraatteja.

Gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen ei tarkoita pelkästään rajoituksia, vaan se voi avata ovia monipuolisempaan ruokavalioon, joka perustuu ravintoarvoiltaan rikkaisiin, gluteenittomiin viljatuotteisiin. Meillä perinteisesti harvemmin käytettyjen raaka-aineiden, kuten hirssin, durran, teffin ja tattarin, kokeilut voivat tuoda mukanaan uusia makuelämyksiä ja ravitsemuksellisia etuja, jotka rikastuttavat arkea ja juhlaa.

Gluteenittoman elämän haasteet

Tottumusten muuttaminen ei ole koskaan aivan mutkatonta. Myös gluteenittomaan elämäntapaan siirtymisessä on omat haasteensa, joihin kannattaa valmistautua etukäteen. Muutos on niin suuri, että siitä on syytä keskustella etukäteen lääkärin ja mielellään myös ravintoterapeutin kanssa, jotta varmistetaan riittävä ja monipuolinen ravinnon saanti.

Suurin haaste ainakin alkuvaiheessa on gluteenin piiloutuminen moniin tuttuihin ruoka-aineisiin. Sitä esiintyy yllättävän monissa tuotteissa, kuten maustesekoituksissa, marinadeissa, jogurtissa, juustoissa, kastikkeissa ja leikkeleiden lisäaineissa. Ravintoloissa piilevän gluteenin lähteenä saattavat olla myös esimerkiksi jauho- ja taikinajäämät välineissä sekä valmistuspinnoilla.

Tiukka tarkkaavaisuus on siis tarpeen ruokailutottumuksia muuttaessa. Nykyään yhä useammat valmistajat merkitsevät tuotteidensa gluteenittomuuden pakkausmerkintöihin ja ravintoloissakin usein mainitaan gluteenittomat vaihtoehdot menussa. Gluteenittomien tuotteiden löytäminen kaupoista on nykyään varsin helppoa.

Gluteenitomuus ja sosiaalinen elämä

Gluteenittomaan elämään siirtyminen voi myös tuntua sosiaalisesti haastavalta ainakin aluksi. Kun ystävät tai perhe eivät ole tottuneet huomioimaan ruoka-aineallergioita tai erityisruokavalioita, saattaa gluteenittomien ruokien löytäminen ravintolassa tai yhteisissä illanvietoissa tuntua hankalalta.

Tähänkin haasteeseen on kuitenkin ratkaisuja: ennen ravintolaillallista tai kylässä vierailua kannattaa selvittää gluteenittomat vaihtoehdot etukäteen. Yhteisissä illanvietoissa voi taas pyytää isäntiä tarjoamaan gluteenittomia vaihtoehtoja tai ottaa itse jotain mukaasi jaettavaksi. Kun tuttavat oppivat tuntemaan erityisruokavaliosi, tulee gluteenittomien vaihtoehtojen saanti varmasti helpommaksi.

Voit myös tutustuttaa lähipiirisi itse valmistamiisi gluteenittomiin leivonnaisiin ja ruokiin. Monella on mielikuvia siitä, että gluteenittomat tuotteet olisivat vähemmän maukkaita tai rakenteeltaan erilaisia kuin gluteenia sisältävät. Useimmat vieraistasi tuskin huomaavat nauttivansa gluteenitonta suolaista tai makeaa leivonnaista, ellet siitä erikseen mainitse.

Vinkkejä gluteenittomaan elämään

Virtasalmen Viljatuote on sertifioitujen gluteenittomien viljojen ja jauhoseosten valmistaja. Voimme siis auttaa sinua pääsemään turvallisesti alkuun oman gluteenittoman elämäntapasi kanssa. Valikoimaamme kuuluu eri leivontatarpeisiin sopivia, gluteenittomia jauhoja sekä jauhoseoksia, joilla voi korvata gluteenia sisältävät raaka-aineet. Kun olet siirtynyt käyttämään gluteenittomia perusraaka-aineita, voit löytää runsaasti uusia herkullisia reseptejä ja ruoanlaittoinspiraatiota. Verkkosivuiltamme löydät kattavan reseptipankin, josta ammentaa ideoita niin arkeen kuin juhlaankin. Monet perinteiset herkut, kuten pullat, kakut, piirakat ja tortut onnistuvat mainiosti gluteenittomillakin jauhoilla – testattuihin resepteihimme voit luottaa.

Mikäli sinulla on todettu keliakia, voi olla aiheellista korvata jotkin tavallisesti käyttämäsi ruoanlaittovälineet uusilla, jotka eivät ole altistuneet gluteenipitoisille jauhoille. Silloin voit varmistua siitä, ettei välineissä ole jauhojäämiä, jotka voivat aiheuttaa oireita.

Jos kuitenkin törmäät ongelmiin, mielessäsi herää kysymyksiä tai kaipaat yhteisön tukea, löydät lukuisia ruokavalioihin liittyviä ruokaharrastajien ja elämäntaparyhmien yhteisöjä niin somesta kuin livenäkin. Niissä pääset halutessasi vaihtamaan reseptejä, vinkkejä ja kokemuksia. Ryhmien vertaistuki voi olla tärkeä henkinen voimavara uuden elämäntavan opettelussa.

Loppusanat

Kuten olet varmaan jo huomannut, elämä ilman gluteenia voi olla helppoa ja herkullista – kunhan perehdyt asiaan kunnolla ja varmistat että ruokavaliosi sisältää riittävät määrät tarpeellisia ravintoaineita, kuituja, vitamiineja ja hivenaineita. Oikeilla aineksilla ja ohjeilla voit valmistaa itse suolaiset ja makeat herkut ilman gluteenia.

Muista pitää mielessä, että gluteeniton ruokavalio ei ole vain dieetti, vaan elämäntapa, joka auttaa kohtaamaan keliakian ja gluteeniherkkyyden oireet. Kärsivällisyys, innostus ja oikeat tuotteet avaavat tien nautinnolliseen gluteenittomaan arkeen.

Jos jäit vielä kaipaamaan lisätietoja tietystä gluteenittoman elämän osa-alueesta, olemme laatineet sivustollemme muitakin artikkeleita aiheeseen liittyen.

Toivomme tämän kirjoituksen avaavan sinulle tien helpompaan ja herkullisempaan elämään – ilman gluteenia! Tervetuloa tutustumaan tarkemmin tuotteisiimme ja inspiroiviin resepteihimme.

Muita aihepiiriin liittyviä linkkejä

https://www.keliakialiitto.fi/tule-mukaan/liity-jaseneksi/
https://www.antioksidantti.fi/gluteeniherkkyys/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja siihen sovelletaan Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja.

Muita aihepiiriin liittyviä artikkeleita

Jaa artikkeli