Gluteeniton Juhlakakku
Gluteeniton Juhlakakku
16-18
kpl20
minuuttiaTarvitset n. 25cm irtopohjallisen kakkuvuoan, laita pohjalle leivinpaperia, ja leikkaa ylimääräiset pois reunoilta.
Ainekset
- Browniepohja
2 dl Virtasalmen Viljatuotteen Vaaleaa Gluteenitonta Jauhoseosta
0,5 dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
120 g voita
220 g sokeria (tavallista tai halutessa
2 isoa huoneenlämpöistä kananmunaa
2 tl vaniljaesanssia/jauhetta
- Tummasuklaamousse
250 g (tummaa)suklaata
4 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
2 tl liivatejauhetta
2 tl vettä
- Vadelmamousse
400 g pakastevadelmia
250 g valkosuklaata
4 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
2 tl liivatejauhetta
2 tl vettä
Pinkkiä elintarvikeväriä. (ei pakollinen!)
- Valkosuklaamousse
250 g valkosuklaata
4 dl kuohukermaa
4 tl hunajaa
ripaus suolaa
2 tl liivatejauhetta
2 tl vettä
2 tl vaniljaesanssia (vaihtoehtoisesti aitoa vaniljaa tai vaniljasokeria)
Valmista pikainen suklaaganache näin:
2 dl kuohukermaa
300 g suklaata (tumma-,maito- tai valkosuklaa omanmaun mukaan.)
Valmistus
- Browniepohja
- Esilämmitä uuni 175 asteeseen.
- Vuoraa kakkuvuoka kunnolla leivinpaperilla tai voilla ja korppujauhoilla.
- Sekoita keskenään jauhot, kaakao, suola ja leivinjauhe. Laita sivuun odottamaan.
- Kuutioi voi ja laita se kattilaan, sulata sitä miedolla lämmöllä.
- Sekoittele välillä, kunnes voi on täysin sulaa.
- Lisää sokeri voisulaan, ja sekoita kunnes sokeri on kokonaan sulanut voin joukkoon.
- Älä päästä voisokeriseosta kiehumaan missään vaiheessa.
- Kun seos on täysin sulaa, anna seoksen jäähtyä rauhassa huoneenlämpöiseksi.
- Kun se on jäähtynyt, vatkaa joukkoon munat yksitellen.
- Seos on alkuun ryynimäinen, mutta tasoittuu ja muuttuu vatkatessa kiiltäväksi.
- Vatkaa joukkoon myös vanilja.
- Lopuksi, lisää joukkoon kuivat aineet.
- Sekoita varovasti lastalla.
- Kaavi taikina kakkuvuokaan, ja paista 175 asteessa noin 20-25 minuuttia.
- Pohja jää tarkoituksella hieman tahmeaksi.
- Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen kuin alat tekemään moussekerroksia.
- Tämän pohjan voi hyvin tehdä vaikka edeltävänä päivänä, kelmuttaa hyvin, ja jatkaa seuraavana päivänä tekemällä mousset.
- Mousset
- Ensimmäiseksi laita valmiiksi tehty browniepohja ylösalaisin irroitettavan kakkuvuuan pohjalle. (Siksi väärinpäin, että leikkauspinnasta tulee siistimpi.)
- Jotta saat siistin reunan, suosittelen laittamaan reunoille reunakalvoa. Leivinpaperi käy myös, mutta kalvoa on helpompi käsitellä. Kakun reunuksen tulee olla vähintään 10cm korkea, sillä tästä namista tulee iso!
- Laita kakkuvuoka suoraan tarjoiluastian päälle, tai pahviselle kakkualustalle, sillä hyytyvää kakkua ei tulisi enää kovin liikuttaa.
- Suklaamousse, paloittele suklaa pieniksi paloiksi ja laita mikronkestävään astiaan.
- Kaada päälle 1dl kermaa ja ripaus suolaa.
- Mikrota 30 sekuntia kerrallaan, aina välissä sekoittaen kunnes seos on täysin sulaa.
- Kaada sula suklaamassa isompaan kulhoon, ja anna jäähtyä kunnolla huoneenlämpöiseksi.
- Kun suklaa jäähtyy, sekoita kaksi teelusikallista liivatejauhetta kahteen teelusikalliseen kylmää vettä.
- Kun liivate on jähmettynyt, mikrota sitä 15-20 sekuntia ja sekoita suklaan joukkoon.
- Tässä kohtaa suklaan tulee olla vielä lämmintä, että liivate sekoittuu sinne joukkoon eikä jää paakuiksi.
- Vatkaa loput 3dl kuohukermaa kovaksi vaahdoksi.
- Kun suklaa on varmasti kunnolla jäähtynyt, sekoita kerma ja suklaa varovasti keskenään.
- Kaada massa browniepohjan päälle, ja laita jääkaappiin jähmettymään.
- Anna olla kylmässä ainakin 20minuuttia ennen kuin lisäät toisen kerroksen.
- Eli tässä kohtaa on hyvä väli pestä kaikki välineet, ja aloittaa alusta toisen moussen teko.
- Vadelmamousse, keitä pakastevadelmia noin viisi minuuttia.
- Soseuta, ja painele pienen siivilän läpi, sillä vadelman pienet siemenet ovat ikäviä hampaissa.
- Paloittele valkosuklaa mikronkestävään astiaan ja kaada vadelmapyre, ripaus suolaa ja 1dl kuohukermaa päälle.
- Viimeiseksi! Valkosuklaa-vaniljamousse, taas aivan sama homma.
- Valkosuklaat, 1dl kermaa, hunaja ja ripaus suolaa mikronkestävään astiaan yms.
- Vaniljaesanssi lisätään aivan viimeiseksi.
- Anna jähmettyä rauhassa jääkaapissa vähintään 4 tuntia, yön yli olisi kaikkein paras.
- Seuraavaksi poista varovasti kakun ympäriltä vuoka, ja reunakalvo.
- Suklaaganache
- Kiehauta kerma, ja lisää joukkoon pieneksi paloiteltu suklaa.
- Sekoita kokoajan kunnes suklaa on sulanut joukkoon.
- Anna jäähtyä hieman, ja kaada varovasti kakun päälle.
- Jos suklaa on liian kuumaa, se menee moussen läpi, joten anna vain jäähtyä rauhassa.
- Se ei haittaa jos päälipinnasta ei tule täydellistä, sillä kakku vuorataan vielä lempparikarkeilla/marjoilla!
- Anna suklaan valua reunoja pitkin sopivan huolettomasti, niin kaunis lopputulos on taattu.
- Kakku säilyy hyvin säilytettynä ainakin viikon, mutten usko, sillä se on taivaallisen hyvää!
© Ida Kiviluoto
http://mutsijamurupullat.blogspot.fi