Etusivu » Gluteenittomat reseptit » Gluteenittomat yön yli sämpylät

Gluteenittomat yön yli sämpylät

Gluteenittomat yön yli sämpylät

Reseptin kirjoittaja Virtasalmen Viljatuote Oy
4.1 keskiarvio 19 arvostelijalta
Kypsenysaika

20

minuuttia

Gluteenittomat yön yli sämpylät on helppo valmistaa! Ainekset sekaisin kulhossa illalla, kohotus jääkaapissa ja aamuksi uunituoreita sämpylöitä. Tämä resepti kannattaa opettaa perheen jokaiselle leipurille!

Valmistus

  • Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola ja jauhoseos. Sekoita tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Taikina turpoaa hetken levättyään paksuhkoksi puuroksi.
  • Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin 12-18 tunniksi.
  • Nosta lusikalla sämpylänkokoisia nokareita pellille. Halutessasi voit muotoilla sämpylöitä kostutetuin käsin. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Vinkki

  • Halutessasi voit korvata Teff Puurohiutaleista osan tai kokonaan jollain toisella Virtasalmen Viljatuotteen tuotteella kuten Kaurahiutaleilla, Pellavarouheella tai Tattarirouheella. Taikinan tulee jäädä paksuhkoksi puuroksi.

    HUOM! Durrajauhoseos turpoaa yön yli levättyään.

15 Kommenttia

  1. Ongelma on että pitäis löytää tuotteita joissa ei ole ehdottomasti kauraa ja muita vilja tuotteita kuten ruis ,vehnä ja ohra,kaura testeissä aiheuttanut korkeita reaktioita,

    Haluaisin teiltä opasteita .leivän ym tekemiseen

    Kiitos

    1. Moikka Pertti,

      Meidän jauhoseoksista sinulle sopii siinä tapauksessa kaikki muut paitsi Kaurajauhoseos 🙂 Kaikki meidän tuotteet ovat gluteenittomia (ei vehnää, ruista tai ohraa) ja kauraa on vain kauratuotteissa. Sivuiltamme löydät paljon ruokavalioosi sopivia leipä- ja sämpyläreseptejä.

      Esimerkiksi tämä yön yli sämpylät on helppo resepti ja suosittelen sen kokeilua!

    1. Moikka Jaska,

      Siemenet ovat pientä tuunausta 🙂 Sämpylät on helppo tuunata haluamallaan tavalla ripottelemalla niiden päälle esim. siemeniä tai juustoa ennen paistamista.

  2. Olen testannut tätä reseptiä kolmasti (teffin tilalla kauraa). Ja joka kerta tulee litteitä lättyjä. Nyt en enää usko, että vika on minussa. :O

    1. Moikka,

      Kuulostaa, että taikina on jäänyt liian löysäksi tai hiiva ei ole ollut kunnossa. Oletko kokeillut lisätä jauhoja, esim. 3,5-4 dl? Desimitalla otetut jauhomäärät ovat hyvin leipojakohtaisia, joten meidän 3 dl saattaa jäädä sinulla vajaaksi. Pieni teffhiutale ja kaurahiutale, myös todennäköisesti suurustuvat eri tavalla, joten tämäkin saattaa osaltaan vaikuttaa taikinan löysyyteen.

  3. Ensinmäistä kertaa tein ja aivan ihania. Puurohiutaleet vaihdoin teidän tummaan jauhoseokseen. Nostatin jääkaapissa 13h. Eipä tarvise enää kaupasta sämpylöitä, nam.

  4. Hei! Olen kokeillut tätä ohjetta kaksi kertaa, onnistumatta. Taikina jää kohotuksen jälkeen löysäksi ja sämpylöistä tulee ihan littanat ja leviää sivuille. Ei muistuta yhtään sämpylöitä 😂

    1. Moikka,

      Hmm… Kuulostaa siltä, että taikinassa on ollut liian vähän jauhoja tai kuivahiiva ei ole ollut enää kunnossa. Me huomasimme kuitenkin pientä eroa Durrajauhoseos erissä, joten veikkaisin, että syypää on tällä kertaa jauhoseosten valmistuerien ero. Jos kotoolta löytyy psylliumia, voit lisätä sitä 0,5-1 tl jauhojen joukkoon. Voit myös lisätä Durrajauhoseosta vähän kerrallaan taikinaan. Taikinan kuuluu jäädä melko löysäksi, jotta sämpylöistä tulee pehmeää.

      Toivottavasti tästä on apua!

    1. Moikka,

      Emme ole tämän reseptin kohdalla vielä asiaa kokeilleet, mutta pitäisi kyllä onnistua muillakin jauhoseoksilla 😊

  5. Hei! Täällä myös lättyleipuri, parin kokeilun jälkeen. Onko sitten hiiva, jauhomäärä, jääkaapin kylmyys tai yön pituus syynä. Kun otin taikinan jääkaapista, se näytti jo paksummalta, mutta..nestettä oli erittynyt pohjalle. Ehkä psylliumia laitettava lisäksi 🤔

    1. Hei Satu,

      Ihan ensimmäiseksi varmistaisin, että teitkö sämpylät Durrajauhoseoksella? Jos käytössäsi on ollut Täysjyvädurrajauho, se on pelkkää durrajauhoa ja se voisi toimia kuvailemallasi tavalla. Täysjyvädurrajauho kaipaa psylliumia, jos siitä haluaa tehdä sämpylöitä.

    1. Hei Satu,

      Voi tehdä ilman jääkaappivaihetta, mutta silloin resepti on tavan sämpylöiden ohje. Kuivahiivan voi korvata tuorehiivalla. 1 pss(11g) kuivahiivaa vastaa n.30g tuorehiivaa. Tässä ohje Durrajauhoseoksella tehtyihin sämpylöihin:
      SÄMPYLÄT

      4 dl vettä
      1 pss kuivahiivaa
      1 tl suolaa
      1 rkl sokeria
      25 g voita / 0,25 dl öljyä
      n. 5,5 dl Durrajauhoseosta

      Liuota hiiva ja sokeri noin 42-asteiseen veteen ja anna seoksen kuplia noin 10 minuuttia.
      Lisää suola.
      Sekoita joukkoon suurin osa jauhoista.
      Lisää voi/ öljy ja sen jälkeen loput jauhot.
      Vaivaa taikina tasaiseksi.
      Anna sämpylöiden kohota noin 30 minuuttia.
      Voitele kohonneet sämpylät voisulalla.
      Paista 225 asteessa 20 – 25 minuuttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja siihen sovelletaan Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja.