Etusivu » Gluteenittomat reseptit » Gluteeniton saaristolaisleipä
Gluteeniton saaristolaisleipä
Julkaistu
Gluteeniton saaristolaisleipä
Reseptin kirjoittaja Virtasalmen Viljatuote Oy
Annokset
1
leipäKypsennysaika
50
minuuttiaGluteeniton saaristolaisleipä on herkullinen lisä niin arkeen kuin juhlaan. Leivästä teet helposti valmiita alkupaloja tai voit syödä sitä sellaisenaan.
Ainekset
5 dl gluteenitonta tummaa olutta (esim. Laitilan Kukko)
50 g hiivaa
1,5 dl tummaa siirappia
1,5 tl suolaa
2 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Pellavarouhetta
2 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Hienoa Tattarijauhoa
1,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Tummaa Gluteenitonta Jauhoseosta
- Leivän sivelyyn
1 rkl siirappia
2 rkl vettä
Valmistus
- Kaada olut kulhoon ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva ja liuota se hyvin oluen joukkoon. Lisää psyllium ja anna seoksen turvota 10 minuuttia.
- Lisää siirappi ja suola, sekoita. Lisää pellavarouhe ja tattarileseet. Vatkaa seosta sähkövatkaimella muutama minuutti. Lopuksi lisää tattarijauhot ja jauhoseos.
- Nosta taikina isolla lusikalla margariinilla voideltuun 2 litran kokoiseen leipävuokaan. Tasoita pinta tasaiseksi.
- Anna leivän kohota 30-40 minuuttia. Laita uuni lämpenemään kohotuksen aikana 175 asteeseen.
- Paista leipää 50-60 minuuttia. Sivele leivän pintaa siirappivedellä kerran pari paiston loppuvaiheessa.
- Anna leivän vetäytyä vuoassa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen kumoa se ritilän päälle.
- Nauti gluteeniton saaristolaisleipä kylmäsavulohen tai kalatahnojen kanssa.
Leila Kekkonen | Himoleipuri
Vinkki
- Parhaimmillaan leipä on pari päivää leipomisesta.
- Halutessasi voi käyttää tattarileseen tilalla pieniä gluteenittomia kaurahiutaleita. Tällöin leivän mausta tulee hieman miedonpi.