Etusivu » Blogi » Durra – Gluteeniton, Monipuolinen Jauhovaihtoehto

Durra – Gluteeniton, Monipuolinen Jauhovaihtoehto

Gluteeniton jauhoseos

Durra – monipuolinen gluteeniton vaihtoehto

Mitä muuta tiedät durrasta kuin että se sopii gluteenittomaan leivontaan? Tämä monikäyttöinen vilja on yksi maailman viidestä käytetyimmästä viljakasvista ja nauttii erityistä suosiota Afrikassa, Intiassa ja Etelä-Amerikassa.

Mutta mikä tekee durrasta niin erityisen? Tämä artikkeli tarjoaa sinulle kattavan katsauksen durran hyödyistä, käyttötavoista ja siitä, miksi sen pitäisi olla osa jokaisen gluteenitonta leivontaa harrastavan keittiötä. Saat myös Viljatuotteen asiantuntijan vinkit durran käyttöön liittyen.

Leivontaominaisuudet ja paistaminen >>
Vinkkejä onnistumiseen >>
Mihin käytän durrajauhoa tai -jauhoseosta? >>

Esittelyssä täysjyvädurrajauho >>
Ainutlaatuinen Durrajauhoseos >>
Monta hyvää syytä valita Durrajauhoseos >>
Kokeile rohkeasti ja ihastu >>
15 kysymystä – Viljatuotteen asiantuntija vastaa

Durran kestävä ja ympäristöystävällinen viljely

Durra on todellinen selviytyjä. Se viihtyy kuivissa ja kuumissa olosuhteissa, mikä tekee siitä kestävän viljelyvaihtoehdon ilmastonmuutoksen myötä. Jos maailma tarvitsee ilmastonkestävää viljaa, durra on vahva ehdokas. Me Virtasalmen Viljatuotteella haluamme olla mukana tuomassa tätä monipuolista ja ekologista viljakasvia osaksi entistä useamman asiakkaamme ruokavaliota.

Gluteeniton durra sopii myös monelle allergikolle

Gluteeniton leivonta voi ainakin aloittelijoiden mielestä tuntua salatieteeltä, mutta durran avulla se helpottuu huomattavasti! Durrajauho on gluteeniton ja siksi se sopii keliaakikoille sekä gluteeniherkille. Lisäksi se voi olla pelastus niille, jotka saavat oireita kotimaisista viljoista, kuten vehnästä, ohrasta, rukiista ja kaurasta.

Huomaa kuitenkin, että durra on läheistä sukua hirssille, joten jos sinulla on hirssiallergia keskustele lääkärin kanssa voitko kokeilla durraa. Durra on runsaskuituinen (6–8 %) ja siksi se on hyvä lisä päivittäisen kuiduntarpeen tyydyttämiseen. Durra onkin suosittu ja sopiva vaihtoehto monille ruuansulatus- ja vatsaoireista kärsiville.

Durran ominaisuuksista ja käyttämisestä

Kypsennetyllä, paistetulla durralla on hieman pähkinäinen ja hienostunut maku. Maku on mieto ja sen vuoksi durra soveltuu monenlaiseen leivontaan ja ruoan laittoon. Maku muistuttaa täysjyvävehnäjauhoja ja se onkin erittäin hyvä lisä gluteenittomissa jauhoseoksissa imitoimaan vehnäjauhojen makumaailmaa.

Durra on loistava lisä osaksi gluteenittomia jauhoseoksia, sillä se parantaa huomattavasti leivottavuutta sekä seoksen rakennetta. Durra sekoittuu hyvin kylmään nesteeseen ja kuumaankin nesteeseen voimakkaasti vispattuna. Se kestää hyvin korkeita lämpötiloja, joten leivonnaiset eivät pala herkästi!

Durrajauho sopiikin loistavasti mataliin, ei-kohotettaviin leipiin, kuten jowar roti-, pita- ja tortillaleipiin. Voit käyttää durrajauhoa myös kastikkeiden suurustamisessa ja puurojen valmistuksessa.

  • Lisää nestettä vähitellen: Durrajauho sitoo nestettä eri tavalla kuin vehnäjauho. Aloita pienemmällä nestemäärällä ja lisää tarvittaessa.
  • Paranna sitkoa: Psyllium tai ksantaani auttaa sitomaan taikinaa ja estää murenevuutta.
  • Sekoita muihin jauhoihin: Durraa voi yhdistää esimerkiksi tapiokatärkkelykseen tai perunajauhoon, jolloin saat kevyemmän rakenteen.
  • Anna taikinan levätä: Pidempi lepoaika voi parantaa durrataikinan rakennetta ja helpottaa käsittelyä.
  • Käytä öljyä tai kananmunaa kosteuden säilyttämiseen: Jos taikina tuntuu kuivalta, jo pieni määrä öljyä tai kananmunaa voi tehdä ihmeitä!

Durran maku on pehmeä, hienostuneesti pähkinäinen ja muistuttaa täysjyvävehnäjauhoja. Sen ansiosta se sopii niin suolaisiin kuin makeisiinkin leivonnaisiin. Kokeile sitä esimerkiksi näihin:

  • Makeat munkit, churrot ja donitsit
  • Kakut, keksit ja muffinit
  • Pizzapohjat, sämpylät ja leivät
  • Letut ja pannukakut, uunissa tai pannulla paistettavat
  • Kohottamattomat tortillat ja naan-leivät
  • Täysjyvädurrajauholla voi suurustaa ruskean kastikkeen
  • Durrajauhosta valmistuu lempeän makuinen aamupuuro
  • Täysjyvädurrajauho on erittäin hyvä valinta mm. riisipiirakoihin teffin kanssa
  • Durrajauhoa käytetään osana pulla-, sekä leipäjauhoseoksia
  • Durrajauholla voit myös leivittää pannulla tai uunissa paistettavat tuotteet.

Durran mieto maku yhdistyy loistavasti tomaattien, yrttien, oliiviöljyn, valkosipulin, sitrushedelmien, pähkinöiden, kookosmaidon ja monien mausteiden, kuten kanelin ja inkiväärin kanssa. Kokeile ja löydä oma suosikkiyhdistelmäsi!

Gluteeniton Täysjyvädurrajauho sopii suolaiseen ja makeaan gluteenittomaan leivontaan. Täysjyvädurrajauho sisältää runsaasti kuitua ja kasviproteiineja sekä paljon rautaa ja kivennäisaineita.

Täysjyvädurrajauho on luonnollinen, maukas ja gluteeniton täysjyväjauho. Maailman keittiö on hyödyntänyt durraa jo muinaisista ajoista lähtien. Luontaisesti gluteeniton ja erittäin ravintorikas vilja soveltuu moneen leivontaan. Kokeile täysdurrajauhoja esimerkiksi leivän leipomiseen tai pizzapohjaan!

Haluatko tehdä gluteenittomasta leivonnasta entistäkin vaivattomampaa? Virtasalmen Viljatuotteen Durrajauhoseos on kehitetty juuri sinua varten!

Durrajauhoseos sisältää täysjyvädurraa, tapiokatärkkelystä, perunatärkkelystä ja psylliumia – mielestämme se on täydellinen yhdistelmä. Durrajauhoseoksella voit leipoa käytännössä kaikki vehnäjauhoreseptit. Käytä durrajauhoseosta rasvaisiin taikinoihin noin 1:1 ja muihin noin 3/4. Kokeilemalla löydät jokaiseen reseptiin sopivan määrän. Taikinan kannattaa antaa ”levätä” 5-10 min ennen leipomista, jotta Durrajauhoseoksessa oleva psyllium ehtii toimia ja taikina turvota.

Kehitimme tämän jauhoseoksen yhdessä Helena Kemppaisen kanssa, erityisesti huomioiden monet ruokarajoitteiset, joiden pitää välttää mm. kauraa, maissia, riisiä tai tattaria.

  • 100 % gluteeniton – täydellinen keliaakikoille ja gluteeniherkille, sopii myös monelle allergikolle ja eri syistä ruokarajoitteiselle
  • Erinomainen leivottavuus – toimii lähes kuin vehnäjauho
  • Ei tartu helposti pöytään eikä repeile – helppo käsitellä
  • Runsaskuituinen – sisältää enemmän kuitua kuin monet muut gluteenittomat jauhot
  • Maissiton, riisitön, tattariton, kauraton, ksantaaniton – puhdas ja luonnollinen vaihtoehto
  • Kestää korkeita lämpötiloja – leivonnaiset eivät pala herkästi
  • Monikäyttöinen – soveltuu leivontaan, ruoanlaittoon ja leivittämiseen

Jos gluteeniton leivonta on joskus tuntunut hankalalta, nyt on aika kokeilla durraa! Sen mieto maku, loistavat leivontaominaisuudet ja ekologinen viljely tekevät siitä tulevaisuuden jauhovaihtoehdon, joka sopii koko perheelle. Ota jo nyt askel kohti helpompaa ja herkullisempaa leivontaa – tutustu Virtasalmen Viljatuotteen Täysjyvädurrajauhoon ja Durrajauhoseokseen ja kokeile itse! 😊

📌 Kokeile vaikkapa näitä neljää herkullista reseptiä:

Lisää durraan perustuvia leivonnaisia löydät reseptivihkosta Durraisia Reseptejä. Reseptipankistamme löytyvät helposti Durrajauhoseokseen ja Täysjyvädurrajauhoon perustuvat reseptit, joko reseptipankin hakusanalla tai klikkaamalla edellä olevia linkkejä.

Sari Karjalainen on ollut mukana Viljatuotteen toiminnassa perustamisesta asti ja hän on asiantuntija joka vastaa uusien tuotteidemme kehittämisestä. Pyysimme Sarilta vastauksia durraa sekä Gluteenitonta Durrajauhoseosta koskeviin kysymyksiin:

  • Mikä tekee durrajauhosta erityisen hyvän vaihtoehdon gluteenittomaan leivontaan verrattuna muihin gluteenittomiin jauhoihin?
    Täysjyväjauho, jossa ravinto-arvot ovat hyvät. Mieto maku sopii käytännössä kaikille.
  • Miten durrajauho käyttäytyy taikinassa verrattuna vehnäjauhoon?
    Durrajauhossa ei ole luonnostaan sitkoa samalla tavalla kuin vehnäjauhossa, joten se tarvitsee Psylliumia sitkoa korvaamaan.
  • Mitkä ovat yleisimmät haasteet, kun leivotaan Täysjyvädurrajauholla ja Durrajauhoseoksella ja miten ne voi ratkaista?
    Jos Durraa on suhteessa veden määrään liikaa, seurauksena on kuivuminen. Lisäämällä rasvaa ja / kananmunia voidaan kuivuminen estää.
  • Mikä on paras tapa parantaa durran leivontaominaisuuksia gluteenittomissa resepteissä?
    Katso edellinen vastaus ja lisäksi sekoittaa Durrajauhoa muiden jauhojen kanssa.
  • Onko durrajauhon käytössä jokin erityinen tekniikka, joka kannattaa tietää?
    Durrajauhon voi sekoittaa kuumaan veteen ja silloin se hieman geeliytyy. Hyvänä esimerkkinä Jowa roti- leipä.
  • Mitkä ovat parhaat raaka-aineet, joita kannattaa yhdistää durran kanssa tasapainoisen lopputuloksen saavuttamiseksi?
    Hyviä esimerkkejä ovat teff, riisi, perunahiutale, perunatärkkelys ja tapiokatärkkelys.
  • Sopivatko kaikki perinteiset vehnäjauhoon perustuvat reseptit 1:1 korvattavaksi Durrajauhoseoksella, vai tarvitaanko reseptimuutoksia?
    Mitä enemmän leivonnaisessa on rasvaa ja kananmunia, suhde voi olla 1:1. Muuten suosittelen käyttämään n. ¾ vehnäjauhojen määrästä.
  • Minkälaisissa leivonnaisissa durra toimii erityisen hyvin, ja missä se ei välttämättä ole paras vaihtoehto?
    Durra toimii erityisen hyvin leivissä, piirakoissa ja kuivissa kakuissa ja pikkuleivissä. Jos haluaa vaalean leivonnaisen, durran määrä pitää ottaa huomioon, jotta leivonnaisesta ei tule liian tumma.
  • Onko durran säilytyksessä ja käsittelyssä jotain erityistä huomioitavaa?
    Ei oikeastaan. Durrajauhot säilytetään kuten muutkin jauhot, viileässä ja valolta suojattuna.
  • Miten durrajauhon ravintosisältö ja kuitupitoisuus vaikuttaa lopputuotteen koostumukseen ja makuun?
    Runsaskuituisena se tuo hyvän lisän päivittäiseen kuidun saantiin. Proteiinia on myös jauhossa mukavasti ja lisää jauhon terveellisyyttä.
  • Miten Virtasalmen Viljatuotteen durrajauhoseos eroaa markkinoilla olevista muista gluteenittomista jauhoista?
    Durrajauhoseos on ravintorikkaampi eli terveellisempi vaihtoehto, joka ei sisällä säilöntä- tai lisäaineita. Durrajauhoseos sopii myös monille erityisruokavaliota noudattaville.
  • Mikä inspiroi Virtasalmen Viljatuotetta tuomaan durrajauhot markkinoille, ja miten tuotekehitysprosessi eteni?
    Makuamedian Helena Kemppainen otti meihin yhteyttä ja pyysi yhteistyössä kehittelemään jauhoseoksen, joka sopii myös ruokarajoitteisille. Viljatuotteella oli tuolloin sopivasti näytesäkki durrajauhoa varastossa. Durra oli entuudestaan tuttu raaka-aine Helenalle ja siitähän se tuotekehitys lähti etenemään ja lopputuloksena oli Durrajauhoseos, joka on ainoa laatuaan maailmassa.
  • Onko jotain innovatiivisia käyttötapoja durralle, joita kuluttajat eivät välttämättä vielä tiedä? Durrajauhoseoksesta saa loistavaa tuorepastaa, sopii myös lasagneen ja joulupöydän perunalaatikkoon. Täysjyvädurrasta saa tehtyä hapanjuuren, se on hyvä myös ns. pöytäjauhona leivonnassa.
  • Mitä vinkkejä antaisit niille, jotka kokeilevat durraleivontaa ensimmäistä kertaa? Rohkeasti kokeilemaan miten se sopii omaan makumaailmaan ja testailla Täysjyvädurrajauhoa tai Durrrajauhoseosta sellaisenaan tai sekoitettuna.

Vinkkejä gluteenittoman elämän aloittamiseen


Uuteen ruokavalioon tottuminen voi viedä aikaa: Älä lannistu, jos teet gluteenittomassa ruoanvalmistuksessa tai leivonnassa virheitä. Oppiminen on osa prosessia.

Suunnittele ateriat etukäteen: Tämä auttaa sinua välttämään houkutuksia gluteenipitoisiin ruokiin. Etsi suosikkiruokiesi gluteenittomia reseptejä.

Pidä gluteenittomia välipaloja käsillä: Näin sinulla on aina jotain syötävää, kun näläntunne yllättää.

Kysy ja varmista annosten gluteenittomuus: Kun ruokailet ravintolassa, kysy tarjoavatko he gluteenittomia vaihtoehtoja.

Säilytä ruoat ja ainekset oikein: Varmista, että gluteenittomat ja gluteenipitoiset ruoat eivät koskaan kosketa toisiaan. Käytä tarvittaessa eri välineitä ja tarvikkeita, kuten leikkuulautoja, kaulimia ja vuokia, ainoastaan gluteenittomaan leivontaan ja ruoanlaittoon.


Lisätietoa gluteenittomasta ruokavaliosta löydät seuraavista käyttämistämme lähteistä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja siihen sovelletaan Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja.

Muita aihepiiriin liittyviä artikkeleita

Jaa artikkeli