Etusivu » Blogi » Gluteeniton maailma » Gluteeniton arki ja juhla

Gluteeniton arki ja juhla

Gluteeniton tuorepasta

Keliakiadiagnoosi tai gluteeniherkkyyden toteaminen tuovat muutoksia paitsi oireita saavan henkilön, myös hänen lähipiirinsä elämään. Tässä artikkelissa tarkastelemme käytännön vinkkejä, joiden avulla voit helpottaa siirtymistä gluteenittomaan ruokavalioon ja varmistaa, että gluteeniton perheenjäsen voi nauttia herkullisista ja monipuolisista aterioista kaikissa tilanteissa.

Gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen voi olla haastavaa kenelle tahansa. Erityisen vaikeata se voi olla lapsille ja nuorille, mutta toisaalta myös ikääntyneille ihmisille. Tämä johtuu siitä, että heidän ruokavalionsa on yleensä vakiintunut ja heillä voi olla enemmän vaikeuksia ymmärtää ja viedä käytäntöön tarvittavia muutoksia.

Gluteeniton arkiruokailu, lapset ja nuoret

Pienillä lapsilla ei välttämättä ole vielä ymmärrystä gluteenittoman ruokavalion tärkeydestä. He voivat olla tavallista alttiimpia gluteenin aiheuttamalle kontaminaatiolle ja heillä voi olla vaikeuksia noudattaa ruokavaliota.

Kouluikäiset lapset voivat kohdata kiusaamista tai kokea syrjäytymistä koulussa, jos heidän ruokavalionsa poikkeaa muille lapsille tarjottavasta ruoasta. Heillä voi olla myös vaikeuksia löytää mieluisia gluteenittomia vaihtoehtoja koululounaalla ja välipaloilla.

Teini-ikäisillä voi olla vaikeuksia noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, koska he haluavat usein syödä samoja ruokia kuin ystävänsä. He voivat myös olla alttiita valinnoille, jotka voivat pahentaa keliakian oireita.

Eri ikäiset ja gluteeniton ruokavalio

Nuorilla aikuisilla voi olla haasteita sopeutua gluteenittomaan ruokavalioon, varsinkin jos he ovat vasta äskettäin saaneet gluteenittomuutta edellyttävän diagnoosin. Heillä voi olla myös vaikeuksia löytää sopivia gluteenittomia vaihtoehtoja monissa ravintoloissa.

Aikuisilla on usein enemmän kokemusta ja tietoa gluteenittomasta ruokavaliosta, joten heidän osaltaan sopeutuminen voi käydä vaivattomammin. Lisäksi aikuisten voi olla helpompaa hankkia tarvittavaa tukea esimerkiksi vertaisryhmistä sekä etsiä muuttuneeseen tilanteeseen sopivia ruokaohjeita ja raaka-aineita.

Kotona asuvien vanhusten osalta haasteita tuovat mm. alkavat muistisairaudet ja kontaminaatioriskin vähättely. Gluteenipitoisten raaka-aineiden poistaminen kokonaan ruokakomerosta voi olla aiheellista.

Muita ikäryhmiin liittyviä haasteita

Ikäihmiset voivat kohdata arjessaan vaikeuksia joutuessaan pakon sanelemina muuttamaan tutun ruokavalionsa. Heillä voi olla myös enemmän riskejä gluteenialtistumiselle, jos he asuvat hoitokodissa tai muussa yhteisöllisessä ympäristössä.

Raskaana oleville naisille gluteeniton ruokavalio ei ole raskauden kannalta tarkasteltuna riskitekijä, vaan sikiöiden kehityksen on tutkimuksissa todettu olevan normaalia gluteenitonta ruokavaliota noudattavien keskuudessa. On kuitenkin tärkeää keskustella ravintosuosituksista lääkärin kanssa ja varmistaa, että äiti ja vauva saavat kaikki tarvitsemansa ravintoaineet.

Vanhempien ja lasten hoitajien rooli on tärkeä auttaessaan lapsia ja nuoria siirtymään gluteenittomaan elämään. He voivat opettaa lapsille ja nuorille gluteenittomaan ruokavalioon liittyviä käytännön asioita ja auttaa heitä löytämään mieluisia gluteenittomia vaihtoehtoja. Erityisesti alkuvaiheessa on syytä valvoa heidän ruokavalionsa noudattamista sekä tarjota tukea ja kannustusta.

Gluteenittomuus vaatii uutta huolellisuutta kotona

Siirtyminen gluteenittomaan ruokavalioon edellyttää tapojen ja toiminnan muutoksia kotona erityisesti keittiössä ja ruokailutiloissa. Paitsi sen varmistaminen, että leivonnaiset ja ruoka valmistetaan gluteenia sisältämättömistä aineksista, on tärkeä ymmärtää mahdollisen ristikontaminaation vaara esimerkiksi keittiö- ja leivontavälineitä sekä tarjoilu- ja säilytysastioita käytettäessä.

Varastointi: Varmista, että gluteenittomat ja gluteenipitoiset elintarvikkeet säilytetään erillään toisistaan. Käytä mielellään erillisiä hyllyjä, kaappeja ja astioita.

Keittiövälineet: Pese kaikki keittiövälineet ja leikkuulaudat huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta vältyt kontaminaatiolta. Voit myös hankkia tarvittavat erilliset keittiövälineet ja valmistusastiat gluteenittomien ruokien valmistukseen.

Ruoanvalmistus: Ole varovainen ruoanvalmistuksessa ja varmista, että gluteenittomat ja gluteenipitoiset ruoat eivät koskaan kosketa toisiaan. Käytä puhtaita astioita ja välineitä ja pese kätesi usein. Mikäli käytät samaa välinettä tai laitetta esimerkiksi kypsentämiseen, valmista ensin gluteeniton vaihtoehto ja vasta sen jälkeen gluteenipitoinen ruoka.

Kehitä taitojasi ruoan valmistuksessa ja leivonnassa – tiedät mitä lautasellesi laitat ja saat mieltymystesi mukaista syötävää. Gluteenittomaan ruokavalioon liittyviä reseptejä löydät helposti esimerkiksi netistä.

Gluteeni piiloutuu yllättäviin paikkoihin ja voi siirtyä ristikontaminaation myötä gluteenittomaksi tarkoitettuun ruokaan, kuten vaikkapa yhteisesti käytettyyn voirasiaan. Pahimmillaan jo hyvin pienet määrät saattavat aiheuttaa vakavia keliakiaoireita.

Asiointi ruokakaupassa muuttuu

Keliakian diagonsoinnin kehittymisen ja eri syistä noudatettavan gluteenittoman ruokavalion suosion kasvun myötä kauppojen valikoimat ovat kehittyneet gluteenittomien tuotteiden osalta viime vuosina.

Gluteenittomien tuotteiden hyllyn lisäksi marketeista löytyy muualtakin runsaasti gluteenittomaan ruokavalioon soveltuvia valmisruokia ja aineksia. Hedelmät ja vihannekset, prosessoimaton kala ja liha, munat ja maitotuotteet sekä kasvikset ovat käytännössä kaikki gluteenittomaan ruokavalioon sopivia aineksia.

Gluteenittoman tuotteen merkki on rekisteröity tavaramerkki, jota hallinnoi Suomessa Keliakialiitto. Merkkiä voidaan käyttää niissä pakatuissa elintarvikkeissa, jotka täyttävät merkkijärjestelmän yhtenäiset vaatimukset. Monet kaupan hyllyssä olevat tuotteet ovat luonnostaan gluteenittomia, eikä niissä ole asiasta erillistä merkintää.

Lue pakkausmerkinnät tarkasti. Varmista, että kaikki ostamasi raaka-aineet ja elintarvikkeet ovat gluteenittomia. Voit tarkastaa asian tuotepakkauksen ainesosaluettelosta, johon gluteeni ns. allergeenina pitää olla merkitty. Ota huomioon myös mahdolliset “saattaa sisältää” -varoitusmerkinnät.

Tutustu gluteenittomien tuotteiden valikoimaan. Markkinoilla on nykyään runsaasti vaihtoehtoja, joten löydät varmasti itsellesi sopivia jauhoja, rouheita, leseitä, siemeniä, pastoja, leipiä, leivonnaisia ja muita tuotteita.

Kysy apua kaupan henkilökunnalta. He voivat auttaa sinua löytämään gluteenittomia valmisruokia, puolivalmisteita ja raaka-aineita.

Lisävinkkejä gluteenittomaan arkeen

Suunnittele tulevat ateriat. Etsi kiinnostavia reseptejä ja laadi muutaman päivän ruokalista, käy kaupassa ja valmista ruokia tilaisuuden tullen etukäteen. Tällä tavalla vältät kiireessä tehtyjä epäterveellisiä valintoja ja varmistat, että sinulla on aina gluteenittomia vaihtoehtoja käsillä.

Pakkaa tarvittaessa mukaan gluteeniton eväs, sillä kaikkialla ei ole välttämättä tarjolla gluteenittomia ateria- ja välipalavaihtoehtoja.

Pakastimeen voi varastoida gluteenittomia leipiä, patonkeja ja muita ruokia esimerkiksi annoksina, joita voi käyttää nopeasti ja helposti.

Noudata säännöllistä ruokailurytmiä. Näin verensokerisi pysyy tasaisena ja vältät herkuttelua. Juo runsaasti vettä ja muita gluteenittomia juomia.

Liikunta on tärkeää kaikille, mutta se on erityisen tärkeää keliakiapotilaille ja gluteeniherkille. Liikunta auttaa parantamaan oireita ja ylläpitämään yleistä terveyttä. Stressi voi pahentaa keliakian oireita. On tärkeää löytää tapoja hallita stressiä, kuten jooga, meditaatio tai viettäminen läheisten kanssa.

Juhlan tai matkan aika? Nekin onnistuvat ilman gluteenia

Erikoisruokavaliot ovat tänä päivänä jokaisen ravintolan ja juhlapalveluja tuottavan arkipäivää. Laktoositon on jo lähes normi, vegaaninen ja gluteeniton löytyvät merkintöinä useiden ravintoloiden ruokalistoilta. Juhlien järjestäjät usein pyytävät vieraita ilmoittamaan mahdollisista erityisruokavalioista, toimi itse samoin, kun olet järjestäjän roolissa.

Kerro läheisillesi gluteenittomasta ruokavaliosta. He voivat auttaa sinua välttämään gluteenia arjessa. Keliakia tai gluteeniherkkyys eivät ole häpeän aihe, vaan tosiasia, jonka kanssa oppii elämään.

Ole tarkka ja varovainen syödessäsi ulkona. Tutustu ruokalistoihin etukäteen netissä. Lähetä tarvittaessa tiedustelu ravintolan gluteenittomista vaihtoehdoista ja pyri mahdollisuuksien mukaan varmistamaan, että ruoka on valmistettu puhtaissa astioissa ja välineissä ilman ristikontaminaation vaaraa.

Julkisista asiakaspalautteista ja -arvioista voit löytää tietoja ravintoloista, joissa asiat eivät ole välttämättä olleet täysin kunnossa.

Etsi tarjoilupöydästä erityisruokavalioista kertovia kylttejä. Varmista tarvittaessa keittiö- tai tarjoiluhenkilökunnalta, että ruokalaji tai leivonnainen on gluteeniton.

Pidä mukana gluteenittomia välipaloja. Näin vältät gluteenin syömisen, jos esimerkiksi matkalla ja ateriaväli alkaa venyä turhan pitkäksi.

Valmistaudu ulkomaanmatkaa varten tilaamalla etukäteen lennolle gluteeniton ateria ja ota mukaan kohdemaan kielelle käännetty viesti, jossa kerrot tarvitsevasi terveydellisistä syistä gluteenittoman annoksen.

Muista, että gluteenittomuuden ei tarvitse rajoittaa elämääsi. Noudattamalla näitä vinkkejä voit helpottaa siirtymistä gluteenittomaan ruokavalioon ja varmistaa, että jokainen gluteeniton perheenjäsen voi nauttia herkullisista ja monipuolisista aterioista kaikissa tilanteissa.

Tutustu myös muihin sivustollamme julkaistuihin, gluteenitonta elämää käsitteleviin artikkeleihin.

Muita aihepiiriin liittyviä linkkejä

On olemassa useita resursseja, jotka voivat auttaa ihmisiä siirtymään gluteenittomaan elämään. Näitä ovat mm.

https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/ruoka-allergeenit/lisatietoa-ruoka-allergeeneista
https://www.duodecimlehti.fi/duo92875
https://www.keliakialiitto.fi/gluteenittomuus/gluteenittomat-tuotteet/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja siihen sovelletaan Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja.

Muita aihepiiriin liittyviä artikkeleita

Jaa artikkeli