Etusivu » Gluteenittomat reseptit » Suolaiset leivonnaiset » Gluteeniton Hapanleipä Teff-jauholla

Gluteeniton Hapanleipä Teff-jauholla

Gluteeniton Hapanleipä Teff-jauholla

Reseptin kirjoittaja Helka Tukiainen
0.0 keskiarvio 0 arvostelijalta
Kypsennysaika

50

minuuttia

Gluteeniton hapanleipä ihastuttaa maullaan. Perinteinen hapanleivän leivonta on kasvattanut suosiotaan viime aikoina. Juureen leivottu leipä tuoksuu ja maistuu aivan erilaiselta kuin niin sanottu tuoreleipä. Virtasalmen Viljatuotteen jauhoilla onnistut tekemään hapanleivän gluteenittomasti.

Ainekset

Valmistus

  • Illalla
  • Sekoita hapanleipäjuuri ja kädenlämpöinen vesi leivontakulhossa.
  • Sekoita jauhot joukkoon ja sen jälkeen jätä se huoneenlämpöön happanemaan 14-tunniksi välillä sekoitellen.
  • Aamulla
  • Lisää kädenlämpöiseen veteen hiiva ja anna sen liota. (Hiiva ei ole välttämätön mutta silloin kohota pidempään)
  • Lisää illalla tehtyyn taikinaan suola ja vesi, johon on liuotettu hiiva.
  • Lisää ksantaani jauhojen joukkoon ja lisää vähitellen jauhoja koko ajan alustaen taikinaa joko yleiskoneella tai käsin noin 3-4 min.
  • Kohota valmista taikinaa tunnin verran.
  • Leivo leivät leivinalustalla käyttäen apuna tummaa jauhoseosta.
  • Taikina on pehmoista tarkoituksella, että siitä leivottavat leivät ovat pehmoisia sisältä ja rapeita päältä.
  • Kohota lämpöisessä paikassa noin 1,5 tuntia.
  • Paista 225 asteisessa uunissa kunnes leivät ovat kauniin ruskeita päältä ja pohjat kopisevat tyhjyyttään (noin 50-60 minuuttia).
  • Gluteeniton hapanleipä on parhaimmillaan hieman jäähtyneenä.

    Helka Tukiainen | Helkan keittiössä -blogi

15 Kommenttia

  1. Hei. Tätä täytyy kokeilla. Kiitos.
    Monta hapanjuurileipää reseptillä tulee?

    T. Saara

  2. Resepti on epäselvä. Missään kohdassa ei mainittu mitään “Illalla” olevista raaka-aineista.
    Täytyykö minun siis erikseen illalla tehdä jokin toinen massa jota sittenjatkan tuolla “Aamulla” olevilla raaka-aineilla?

    1. Hei. Olen tehnyt muutaman kerran tällä reseptillä ja aina olen lisännyt jauhoja, koska muuten ei pysty leipomaan minkään mallista leipää. Nyt en lisännyt ja teen vuokaleipiä.
      Vertasin nyt tämän reseptin vesi- ja jauhomäärää gluteenittomien hapankorppujen reseptiin. Tässä on viime vaiheessa 5 dl vettä ja 5 dl jauhoja. Hapankorppuihin neuvotaan 2 dl vettä ja yht. 7 dl jauhoja. Lähtömäärät.ovat molemmissa samat eli taikinajuuri/9 dl vettä/10 dl jauhoja.
      Onko kenties joku virhe tässä teff-leipä reseptissä?

          1. Hei Tutu!

            Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta! Emme löytäneet reseptistä virhettä. Taikinan on tosiaan tarkoitus olla todella pehmeää ja leipien muotoiluun käytettävät jauhot eivät sisälly reseptissä mainittaviin määriin. Leivonnan apuna käytettävän jauhon määrän kanssa ei kannata myöskään nuukailla! Hapanleivän ja hapankorppujen vesi sekä jauhomäärät ovat tarkoituksella hyvin erillaiset. Hapanleivän on tarkoitus jäädä sisältä pehmeäksi ja vain pinnalta rapeaksi, kun taas hapankorput kuivatetaan vielä lopuksi kauttaaltaan rapeiksi. Harmillista ettei resepti suostu onnistumaan! Valitettavasti emme osaa auttaa tätä enempää.

  3. Kiitos Helka ohjeesta!
    Sain kuin sainkin onnistumaan juuren, en tiedä oliko nyt sitten vaikutus kuun asennolla aloittaessani. Vanha kansa kun meinaa, että sillä on merkitys 🤔

    Minulla jäi leipätaikina todella löysäksi ohjeen mukaan tehtynä. Limput levisi reilusti… tiedä sitten onko tekijän mallisia… Tein kaksi taikinaa samaan aikaan ja toisen laitoin leipävuokiin ja niistä tuli erittäin hyvännäköisiä.

    Kiitos vielä tosi paljon sinulle ohjeiden jakamisestasi ja Virtasalmelle hyvistä jauhoista!

  4. Ihan mahtava ohje! Olen tehnyt tämän reissareiksi ja paljastanut halkaistuna. Sieltä suoraan paahtimeen ja ai että on hyvää😋

    1. Hei Mari,
      Mukava kuulla, että leivistä tulee herkullisia tällä ohjeella! 🙂

    2. Siis eikö tämän pitänyt olla juureen tehtyä leipää?
      Miksi siis hiivaa mukana, eikö kohoa muuten?

      1. Hei,
        Hiiva ei ole pakollinen osa reseptiä, sillä leipä tosiaan valmistetaan juureen 🙂 Ilman hiivaa leivän kohotusaika on vain pidempi. Muuten leivonta tapahtuu ohjeen mukaisesti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja siihen sovelletaan Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja.